Over de workshops

Direct naar de workshops.

  • Waarom het ACF? Het ACF biedt al sinds de jaren 70 workshops aan voor de beginnende en gevorderde fotograaf. Veel bekende Nederlandse fotografen zijn op enig moment in hun loopbaan aan het ACF verbonden geweest. Sommigen leerden hier het vak kennen als amateur anderen exposeerden hun werk in de galerieruimte. Door onze jarenlange ervaring en goede naam binnen het vakgebied, hebben we altijd toegang gehad tot de meest inspirerende fotografen voor het begeleiden van onze workshops. Vandaag is dat nog steeds het geval.
  • Onze docenten. In het ACF geven uitsluitend docenten les die zelf als professioneel fotograaf werkzaam zijn. Alle docenten exposeren en publiceren regelmatig eigen werk. Bij elke workshop plaatsen we een link naar de website van de fotograaf, zodat je meteen kunt zien wat voor werk ze maken en hoe hun C.V. eruit ziet. We werken met een redelijk vaste groep fotografen, die eens in de zoveel tijd terugkomen. Natuurlijk voegen we daar elk seizoen ook een paar nieuwe fotografen aan toe.

Foto's: Nanda Laas - Lara van der Krift - Rein Hazewinkel

 

  • Welke camera? Er wordt zoveel aangeboden dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Het goede nieuws is dat je camera niet doorslaggevend is voor het maken van goede foto’s! Je kunt dus gewoon beginnen, ook als je geen geld wilt/kunt besteden aan een supercamera. De meeste mogelijkheden heb je met een kleinbeeldcamera, maar je kunt ook al beginnen met een compactcamera. Wanneer je er toch één wilt gaan aanschaffen, dan raden we je aan om in ieder geval tot na de eerste les te wachten. Je kunt dan de ervaringen van mede-deelnemers over hun camera en de adviezen van je docent meenemen bij je aankoopbeslissing.
  • Wil je fotograaf worden?  Misschien twijfel je of je een opleiding wilt volgen tot fotograaf. Dat begrijpen wij heel goed, want het is een geweldig vakgebied waarin je je op een bijzondere en creatieve manier kunt uitdrukken. Toch willen we je goed informeren.   Op dit moment is er een overvloed aan fotografen. Binnen het vakgebied wordt er nogal eens geklaagd en druk gezocht naar oplossingen. Waar voorheen nog een redelijk maandsalaris bij elkaar gefotografeerd kon worden, is het tegenwoordig steeds lastiger om met fotografie alleen rond te komen. Veel fotografen moeten er dingen bij doen.   Voordat je investeert in dure apparatuur of opleidingen is het verstandig om je goed te informeren. De website fotografenondernemen van de fotografenfederatie is een mooi startpunt om een realistisch beeld van het vakgebied te krijgen.

  • Hoe weet ik wat ik kan? Je kunt altijd een afspraak maken om je werk te komen laten zien in het ACF. Door  één of meerdere korte workshop(s) te volgen bij instellingen zoals het ACF, waar je niet direct een opleiding volgt maar wel op een professioneel niveau wordt begeleid kun je je serieus ontwikkelen en krijg je een idee van je eigen kwaliteit. Wanneer je dat punt hebt bereikt en je wilt jezelf op professioneel niveau toetsen, dan zijn er verschillende portfolio-bespreek dagen die regelmatig worden georganiseerd. Op de site van Photoq wordt dit meestal wel aangekondigd.
 
  • Geen fotograaf worden? Natuurlijk is dat maar voor een aantal mensen het streven wanneer ze bij ons een workshop willen volgen. De meeste deelnemers zijn echte liefhebbers (amateurs) en vinden het belangrijk  kwalitatief hoogwaardige begeleiding voor hun fotografie te krijgen.

Nu naar de workshops.

Foto's: Lotte Niks - Karo van Wijk

 

Testimonials: over de workshops en masterclasses:

“Ik ben begonnen met de basiscursus en dacht dat ik al heel veel kon. De mogelijkheden bleken ongekend en na heel veel inspirerende en interessante cursussen en workshops weet ik dat ik me steeds weer verder kan ontwikkelen bij het ACF. De docenten helpen je met de zoektocht naar de beelden die je echt wilt maken. Fotografie wordt een tweede carrière.” -Thijs B.

“Het ACF is een uitstekende plek voor iedereen die meer wil dan ‘kiekjes’ maken. De docenten van het ACF zijn allemaal vakmensen en je kunt rekenen op oprechte en opbouwende feedback. Ook als het je een keer niet gelukt is, is het enorm leerzaam om daar goed naar te kijken. Goed kijken, daar draait ’t wel om. Ook naar het werk van je medecursisten. Je leert er ontzettend veel van. En dan ten slotte die ‘stok achter de deur’ van de volgende workshop bijeenkomst. Echt, het helpt! Je camera blijft niet meer in de kast.” –Martha vd M.

“Op een dag schrijft je je in voor een workshop portretfotografie en dan blijkt dat er iedere week een foto van je docent in de bijlage van de Volkskrant staat. Dat voelt dan toch een beetje als een voorrecht dat je les krijgt van een fotograaf die landelijke bekendheid geniet. Leuk dat ze er bij het ACF als kleine club in slagen om bijzondere fotografen aan zich te binden. Ik was er altijd onzeker over of ik wel genoeg dure apparatuur bij me had. Door de workshop redactioneel portret weet ik dat dat niet bepalend is of je met een goede foto thuis komt.” – Maarten W.

“Voor mij is belangrijk dat ik bij alle cursussen het gevoel heb dat mijn eigen ontwikkeling als fotograaf centraal staat. Daarbij is het aanbod steeds zo gevarieerd dat er altijd iets te halen valt wat die ontwikkeling stimuleert: een nieuwe kijk, een enthousiaste docent, een gemotiveerde groep.”- Jos P.

Ik weet genoeg: nu naar de workshops.

Reacties zijn gesloten.