Encounter met sterrenkundige

vrijdag 4 oktober om 20 uur

 

Naar aanleiding van hun tentoonstelling in het Amsterdams Centrum voor Fotografie nodigen Hanna Mattes en Pim Leenen Tomas Stolker uit om te komen vertellen over ons zonnestelsel. Hoe ontstond het? In welk opzicht verschillen de planeten? Wat zijn asteroïden, kometen en meteorieten? En aan welke fenomenen refereren de beelden van Hanna Mattes en Pim Leenen bewust en onbewust?
 Tomas Stolker is promovendus aan het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek in Amsterdam, waar hij onderzoek doet naar de atmosferen van exoplaneten. Dit zijn planeten die buiten ons zonnestelsel worden waargenomen. De ster waarom deze exoplaneet heen draait straalt licht uit dat vervolgens gedeeltelijk wordt gereflecteerd door de atmosfeer van de exoplaneet. Een telescoop kan dit licht waarnemen en bestudering ervan levert informatie op over bijvoorbeeld de chemische samenstelling van de atmosfeer en verschillende weerselementen zoals temperatuur, bewolking en stormen.
Vanzelfsprekend is deze avond bedoeld om op een informele wijze kennis te maken met belangstellenden. Hanna en Pim kunnen hun werk toelichten en onder het genot van een drankje filosoferen over wetenschap als inspiratie en de grens tussen verbeelding en bewezen realiteit.
Indien je aanwezig wilt zijn, dan kun je je van tevoren aanmelden zodat er rekening kan worden gehouden met het aantal toehoorders. (info@acf-web.nl)

 

Fotografie: Boudewijn van den Breemen

Dit bericht is geplaatst in Nieuwsbrief, Presentaties. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.